
Stadia heeft sinds de lancering afgelopen november een paar spraakmakende dag-en-datum multiplatform-releases kunnen beveiligen – Doom Eternal , Assassin’s Creed Valhalla en niet veel anderen. Deze week landde de service zijn grootste ooit: de langverwachte Cyberpunk 2077. Het is een enorm en ambitieus spel dat al een reputatie heeft opgebouwd omdat het slecht werkt op de meeste hardware. Maar hoewel Stadia zeker niet de beste manier is om het sci-fi-epos te ervaren, blijkt het verre van de slechtste te zijn.
Cyberpunk 2077, als dit op de een of andere manier het eerste is dat je ervan hoort, is de nieuwste game van CD Projekt Red, de Poolse studio die het meest bekend is om de Witcher-serie actie-RPG’s. Het speelt zich voornamelijk af in Night City, een toekomstige tech-dystopia met een Blade Runner/Ghost in the Shell/Deus Ex-smaak, waar mensen met hightech protheses op hun lichaam misdaden tegen elkaar plegen. Ook Keanu Reeves is er.
Links: Grafische modus. Rechts: prestatiemodus. Let op het verschil in verlichting op het eten in het aanrecht.
Afbeeldingengalerij (2 afbeeldingen)
Links: Grafische modus. Rechts: prestatiemodus. Let op het verschil in verlichting op het eten in het aanrecht. De sfeer in Night City komt prachtig tot zijn recht; de straten bruisen van de bedrijvigheid. Als je goed kijkt, begint de illusie te vervagen – veel deuren zijn op slot en veel NPC’s hebben niets interessants te zeggen. Maar CDPR heeft bewonderenswaardig werk geleverd door de algemene sfeer over te brengen van een grimmige, met misdaad gevulde toekomst die net ver genoeg verwijderd is van ons heden om exotisch te voelen zonder volledig buitenaards te zijn. Een onberispelijk geluidsontwerp helpt het ook echt om het te verkopen: ik ben voortdurend onder de indruk van gestructureerd en organisch klinkend omgevingsgeluid en de boeiende en dynamische soundtrack. Als je geen goede luidsprekers bij de hand hebt, raad ik een koptelefoon ten zeerste aan.
Stemprestaties zijn echter minder indrukwekkend. Met name de mannelijke variant van spelerpersonage V wordt gespeeld als een stoere jongen die verf op nummer moet zetten, en Keanu’s optreden voelt ook een beetje houterig aan (hoewel dat niet echt ongewoon is). Ze zijn niet slecht , zeker niet volgens industriestandaarden, maar ze halen niet de transcendente hoogtepunten van, laten we zeggen, een goede Rockstar-game. Gezien de lange en moeizame ontwikkeling van het spel (het werd voor het eerst geplaagd in het begin van 2013!), is dat een beetje jammer. Het wereldjargon voelt soms ook een beetje geforceerd aan: chirurgen die bijvoorbeeld cybernetische implantaten installeren, zijn ‘ripperdocs’. Zo ziek.
Links: Grafische modus. Rechts: prestatiemodus. Sommige schaduwen gaan verloren in de prestatiemodus.
Afbeeldingengalerij (2 afbeeldingen)
Links: Grafische modus. Rechts: prestatiemodus. Sommige schaduwen gaan verloren in de prestatiemodus.Ondanks het first-person perspectief van de game en alle wapens, is Cyberpunk geen traditionele first-person shooter. Net als de Witcher-serie is het een RPG, compleet met ervaringspunten, niveaus en speler- en itemstatistieken. Dat is in het begin een beetje schokkend – in het vroege spel vertalen meerdere headshots op zelfs alledaagse vijanden niet noodzakelijkerwijs in een kill, alleen in extra schadepunten. Er zijn talloze opties en menu’s en systemen die een beetje desoriënterend zijn, en ik vraag me af of al die complexiteit uiteindelijk de moeite waard zal zijn; Ik wed dat ik het spel prima zou kunnen doorkomen zonder ooit de helft te leren van wat ik kan. Maar als dat je jam is, is er genoeg om je tanden in te zetten.
Links: Grafische modus. Rechts: prestatiemodus.
Afbeeldingengalerij (2 afbeeldingen)
Links: Grafische modus. Rechts: prestatiemodus. Na een paar uur met de game op Stadia te hebben doorgebracht, is het duidelijk dat deze versie niet de grensverleggende ervaring is die je zou krijgen op een high-end gaming-pc, maar het is een verrassend competente poort. De bugs zijn er natuurlijk, maar de framerates zijn stabiel en de laadtijden zijn gelukkig kort. Je hebt de mogelijkheid om te spelen in modi die prioriteit geven aan graphics of prestaties; grafische modus is beperkt tot 30 frames per seconde, prestaties kunnen oplopen tot 60.
Omdat Stadia altijd streamt met de hoogste resolutie die is toegestaan door je scherm en instellingen en altijd schermafbeeldingen vastlegt met 1080p, ongeacht de resolutie waarin je game wordt weergegeven, kan ik niet met 100 procent zekerheid zeggen wat de resolutie in grafische modus is, maar ik kijk ernaar op een 4K-tv schat ik 1080p ( update: sindsdien heb ik geleerd dat de grafische modus maximaal 4K is, maar deze wordt vaak gedownscaled ). Om 60 FPS te behouden, wordt de prestatiemodus gerenderd met een lagere resolutie en worden de achtergrondverlichtingseffecten geschaald. Als je de twee naast elkaar vergelijkt, kun je de verschillen zien, maar in beweging denk ik dat de toegevoegde soepelheid van de prestatiemodus de moeite waard is voor visuele getrouwheid.
Voor zover ik weet, zijn de beelden ongeveer vergelijkbaar met de consoleversies van de game, en de prestaties zijn eigenlijk beter dan op de laatste generatie Xbox One en PlayStation 4. Als je een PS5, een Xbox Series X of een up-to-date, krachtige gaming-installatie, ga je gang en speel Cyberpunk 2077 daar. Maar als je bedenkt hoe moeilijk (en dure) nieuwe consoles en grafische kaarten momenteel verkrijgbaar zijn, is de kans groot dat je dat niet doet. Als je in die boot zit, moet je niet aarzelen om Cyberpunk op Stadia te pakken – het is een prima manier om het spel te spelen.
Links: Grafische modus. Rechts: prestatiemodus.
Afbeeldingengalerij (2 afbeeldingen)
Links: Grafische modus. Rechts: prestatiemodus. Cyberpunk 2077 is momenteel beschikbaar op Stadia en er is geen abonnement of speciale hardware vereist om het te spelen. Als je het voor 18 december ophaalt, gooit Google er zelfs een gratis controller en Chromecast Ultra in , zodat je op je tv kunt spelen.
Leave a Reply